För att skapa en mer hållbar och klimatsmart jul har Recipo skannat nätet och nedan sammanfattat de fem bästa tipsen för en hållbar jul.

Årets Julklapp:

Det återvunna plagget –Årets Julklapp visar en stark upplyftande blick av svenskars förståelse för konsumtionens påverkan på klimat och miljö. Nedan listas länkar till några företag där Årets julklapp kan hittas.

https://sv.shpock.com/

https://www.sellpy.se/

https://plick.se/

https://www.secondhand.se/

https://refo.nu/

https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/remake-hallbart-mode-och-design

https://www.stadsmissionen.se

Presentpapper – olika lösningar

Återanvänd och spara på presentpapper. Vik ihop och lagra presentpapper istället för att köpa en nytt. Ett tips är att använda tidningspapper, färgglada magasin eller serietidningar att slå in presenter med.Vid köp av nytt presentpapper, se till att det kommer från återvunnet papper.

Återvinn gammal elektronik

Med ny elektronik under granen, finns risken att gammalt glöms där den inte längre gör någon nytta. Återvinn er gamla elektronik genom att lämna den till en av, t.ex Elgigantens affärer eller någon av Återvinningscentralerna (ÅVC). Då kan dina gamla prylar återvinnas till nya.

Julgranen

En riktig julgran som är närproducerad är det mest hållbara alternativet. Då undviker vi onödigt långa transporter och minskar påverkan på miljön.

Julbordet

Välj produkter som är miljömärkta i så stor utsträckning det är möjligt, t ex KRAV, EU-ekologiskt, MSC eller ASC så minskar du ditt fotavtryck på miljön.