Skip to content

Vad är producentansvar?

Om du arbetar inom produktion eller försäljning av elektronik, batterier och/eller förpackningar har du säkert någon gång under din karriär hört ordet ”Producentansvar”. Men vad är producentansvar egentligen?

Låt oss dyka in i konceptet producentansvar

Producentansvar innebär att de som sätter vissa typer av produkter på marknaden också har ett ansvar att se till att de samlas in och återvinns på ett sätt som värnar om miljön.

Det handlar dock inte bara om att se till att produkterna återvinns rätt utan även hur företagen kan underlätta för elavfall, batterier och förpackningar. Det kan handla om allt från att utforma produkter av material som är lättåtervunnet till att informera konsumenter om hur de ska återvinna produkterna rätt.

Mer om vem som omfattas av producentansvaret

Vilka produkter har ett producentansvar?

I nuläget finns det åtta kategorier som har producentansvar i Sverige:

  • Förpackningar
  • Plastprodukter (t.ex. ballonger, engångsförpackningar, fiskeredskap)
  • Elutrustning
  • Batterier
  • Däck
  • Bilar
  • Läkemedel 
  • Radioaktiva produkter och herrelösa strålkällor

Varför etablerades producentansvar?

Producentansvaret etablerades för att samhället vi lever i är ett konsumentsamhälle vilket innebär att vi genererar mycket avfall med allt slit och släng. För att minska de avfall som skapas av all vår konsumtion behövs regler och lagar.

Då var ju frågan, vem ska ansvara för att återvinna och ta hand om allt avfall som skapas? Naturvårdsverket sammanfattar det så bra på sin hemsida: ”syftet med ansvaret är att den som bidrar till ett miljöproblem också ska bidra till lösningarna”.

Hur länge har producentansvar funnits i Sverige?

Producentansvaret har funnits i Sverige sedan 1990-talet, men inte inom alla de kategorier som det finns för nu. Den första kategorin som införde producentansvar var förpackningar 1994. Efter det har det bara blivit fler och fler.

Vi på Recipo arbetar med företag som har producentansvar inom kategorierna elutrustning, batterier och förpackningar i hela Norden. Producentansvar inom de två förstnämnda kategorierna uppkom först 2005 efter att ett EU-direktiv infördes som satte krav på hanteringen av avfall för elektronik och batterier.

Vad är dina skyldigheter som producent?

Omfattas du av producentansvaret? Då ska vi förklara vad du har för skyldigheter. I stora drag är dina skyldigheter som producent att se till att du tar hand om avfallet som skapas av de produkter du sätter på marknaden. Du som producent behöver se till att du ansluter dig till ett nationellt godkänt insamlingssystem, t.ex. Recipo, som kan hjälpa dig möta de lagstadgade krav som gäller.

I övrigt måste du registrera dig hos Naturvårdsverket för att lämna rapporter om din produktion och försäljning. Om du väljer oss som ditt kollektiva system hjälper vi dig med registreringen och att uppfylla ditt producentansvar i Sverige inklusive rapporteringen till Naturvårdsverket.

Andra skyldigheter varierar beroende på den specifika producentansvarskategorin. Här kan du läsa om skyldigheten att samla in produkter som ska återvinnas om du är producent av elektronik och batterier. För att läsa mer om ditt ansvar följ denna länk: ”Lagar och regler”.

En mot en regeln

En regel som är viktig att ha koll på om du är producent inom kategorierna elektronik och batterier är ”en mot en regeln”. Den gäller främst för mindre företag som säljer produkter inom dessa kategorier. Låt oss förklara vad som gäller för stora och små företag.

Små butiker

För mindre butiker innebär producentansvaret att de ska förhålla sig till en mot en regeln. Det innebär att de måste erbjuda en butiksinsamling där kunderna kan lämna in elavfall (gammal elektronik). Dock behöver ni bara ta emot elavfall som är av samma eller liknande sort som det kunden köper.

Mängden elavfall som varje butik ska kunna ta emot baseras på hur mycket de säljer. Principen en-mot-en gäller här vilket innebär att man ska kunna ta emot lika mycket som du säljer. Man behöver bara kunna ta emot elavall av samma typ som det man säljer.

Stora butiker

Större butiker, alltså butiker som har en försäljningsyta på från 400m2 och uppåt, måste också lyda en-mot-en regeln. Det som skiljer kraven åt mellan små och stora företag är att stora företag måste även ta emot konsumentelavfall även om personen inte köper något.

Detta gäller bara elavfall som är mindre än 25 cm djup, bred och lång. Till exempel laptops, mobiler, elvispar och batteridrivna leksaker.

Recipo arbetar för hållbarhet genom producentansvar

Nu när vi svarat på frågan ”Vad är producentansvar” vill vi berätta lite hur vi kan hjälpa er. Vi på Recipo strävar efter en mer hållbar cirkulär ekonomi genom att stötta företag i deras producentansvar.
 
Vi hjälper er att möta och överträffa kraven ni har som producenter för att underlätta för er, men också skapa ett mer hållbart konsument samhälle. Bli kund hos oss idag så hjälper vi er resten av vägen!