Hoppa till innehåll

Producentansvar för elektronik

Behöver du hjälp med att ta dig an ditt producentansvar för elektronik? Kontakta oss på Recipo så hjälper vi dig att enkelt uppnå kraven!

Låt oss utforskar

Visste du om att du som producerar och säljer elektronik på den svenska marknaden har skyldighet enligt lag att bidra till att elektroniken samlas in och återvinns? Lagen om producentansvar för elektronik kom år 2005 med syfte att skapa en mer hållbar cirkulär ekonomi.

Vi på Recipo förstår att det kan ta mycket tid att sätta sig in i vad producentansvaret innebär. Därför har vi samlat all information du behöver ha koll på så att du enkelt ska få en överblick av dina skyldigheter som producent av elektronik.

Läs om vilka som omfattas av producentansvaret

Vad är dina skyldigheter som producent av elektronik

Som producent av elektronik behöver du veta exakt hur du ska möta de lagstadgade kraven som producentansvaret för med sig. För att göra det enkelt för dig har vi sammanfattat allt i en lista.

Vill du ha mer information om hur du kommer i gång och tar ditt producentansvar kan du ansluta dig till Recipos insamlingssystem.

En producent ska:

  • Anmäla sig till ett nationellt godkänt insamlingssystem så att produkterna återvinns enligt återvinningsmålen. Recipo är ett exempel på ett sådant system.
  • Registrera sig som producent hos Naturvårdsverket i det land som produkterna säljs.
  • Rapportera sin försäljning och behandling av elektronik till Naturvårdsverket eller ansvarig myndighet i det land som produkterna säljs (Recipo gör detta åt er via vår rapporteringsportal).
  • Ta emot använd elektronik i butik för återanvändning eller för återvinning
  • Verka för att återanvända produkter när det är möjligt
  • Informera konsumenter om hur de ska hantera elavfall och hur de kan fabriks återställa utrustning som lagrar personlig information.

Vad för elektronik omfattas av producentansvaret?

Naturvårdsverket har delat upp den elektronik som omfattas i sex olika kategorier. Här listar vi alla, inklusive några exempel på varje kategori.

  1. Temperaturregleringsutrustning (kylskåp, frys, aircondition)
  2. Bildskärmar (TV, laptop, datorskärm)
  3. Lampor (lysrör, halogenlampor)
  4. Stor elutrustning (över 50 cm djup, bred eller lång (musikinstrument, diskmaskin, skrivare)
  5. Liten elutrustning (under 50 cm djup, bred eller lång som inte omfattas av kategori 1,2,3 eller 6, exempel: mikrovågsugn, brandlarm, brödrost)
  6. Liten it- och telekommunikationsutrustning (mobiltelefon, telefon, GPS)

Skillnaden mellan hantering av konumentelutrustning och professionell elutrustning

Elutrustning delas även upp i två andra kategorier, konsumentelutrustning och professionell elutrustning. Det finns en viss skillnad när det kommer till hanteringen av avfall inom de två kategorierna som du behöver ha koll på.

Konsumentelutrustning

Detta är den elutrusning som kan antas användas i ett vanligt hushåll. Som till exempel en laptop och TV-apparater. Även om de köps till ett företag räknas det ändå som konsumentelutrustning.

När det kommer till hantering av elavfall inom denna kategori måste de samlas in och hanteras av en producentansvarsorganisation som är godkänd av Naturvårdsverket, till exempel Recipo.

Professionell elutrustning

Professionell utrustning kallas den sortens elektronik som inte används i ett vanligt hushåll. Några exempel är röntgenapparater, elutrustning för restaurangkök och kassaapparater.

Denna typ av elutrustning behöver inte samlas in av en godkänd producentansvarsorganisation. Dock behöver du som producent av sådan elektronik se till att hjälpa till när någon vill lämna ifrån sig elavfall och se till att det återanvänds eller återvinns på ett sätt som når miljömålen.

Alla producenter måste rapportera

Alla producenter av elektronik måste rapportera till Naturvårdsverket, oavsett hur lite eller mycket ni säljer. Ansluter ni er till Recipos insamlingssystem så rapporterar ni er produktion eller försäljning till oss och vi sköter kommunikationen med Naturvårdsverket åt er.

Elektronik med inbyggda batterier 

Du som säljer elektronik med inbyggda batterier behöver vara medveten om att du både har producentansvar för elektronik och producentansvar för batterier. Det innebär att du behöver följa kraven för båda förordningarna.
Kom också ihåg att när du säljer elutrustning med batterier måste det vara tydligt i bruksanvisningen vilken typ av batterier som används, hur de kan avlägsnas och hur de ska återvinnas.

Svar på vanliga frågor

Hur sorterar man elektronik?

Elektronik får inte slängas i vanliga hushållssopor, just för att de kan innehålla hälso- och miljöfarligt material. Enklast är att ta med det till en återvinningsstation eller till en butik som säljer liknande produkter.

Är elektronikskrot farligt avfall?

Ja, elektronikskrot klassas i de flesta fall som farligt avfall och ska därför alltid lämnas in på återvinningscentraler eller elektronikbutiker där de kan skickas vidare för att återvinnas korrekt på ett miljöriktigt sätt.

Vad händer om man slänger fel?

Att slänga sopor och avfall i fel soptunna eller fel container är inget brott. Om du slänger dina sopor fel i ett soprum som är anslutet till ett lägenhetshus kan föreningen eller hyresvärden få böta vilket kommer leda till höjda hyror.