Skip to content

Batteriåtervinning

Vi på Recipo strävar efter att skapa en cirkulär ekonomi där allt material som används i produkter som batterier och elektronik kan återvinnas och återanvändas. Därför vill vi förklara hur vi sköter batteriåtervinning och hantering av det batteriavfall som vi får in genom vårt insamlingssystem.

Hur återvinns batterier hos Recipo?

När vi samlat in batterier och annat elavfall skickas det till våra återvinningsstationer. Något av det första som händer där är att allt avfall går igenom en sorteringsprocess. Där sorteras allt farligt avfall ut.

Batterier klassas som farligt avfall och sorteras därför ut redan då. Hur dessa batterier återvinns beror helt på vilken typ av batteri det är och vad för material de innehåller. Därför behöver alla batterier som samlas in även sorteras in i olika batterikategorier.

Här förklarar vi steg för steg hur vår återvinningsprocess går till:

Steg 1: Batterierna delas in enligt storlek och innehåll.

Steg 2: Batterier som innehåller kvicksilver separeras från resten.

Steg 3: När batterierna är indelade i kategorier krossas de och batteriernas material separeras. T.ex. Alkaliska batterier, de vanligaste batterierna, består av metall och en ”svart massa” som består bland annat av kol. Dessa komponenter måste separeras.

Steg 4: Plast och olika metaller sorteras vidare och används sedan för att skapa nya produkter.

Steg 5: Farligt avfall omhändertas och skickas ut för lagring

Vikten av att återvinna rätt

Batterier innehåller flera olika typer av material. Bland annat innehåller de plast och olika metaller som järn, nickel och zink. Nästan allt material i ett batteri kan faktiskt återvinnas och användas i nya produkter, men bara om batterierna skickas in till återvinning.
 
Därför är det viktigt att batterier skickas till rätt återvinning så att de kan sorteras ut och bli till nya produkter. I stället för att hamna i hushållssopor där de i stället blir en risk för klimatet och människors hälsa.

Hantering av batteriavfall för olika batterityper

Här går vi igenom hur de olika typerna av batterier som vi tar oss ann återvinns.

Alkaliska batterier

Alkaliska batterier är de batterier som används mest i vanliga hushåll. De kommer i olika former, både runda och fyrkantiga. Trots att de är de vanligaste batterierna vi har så är det faktiskt bara strax under 50% av alla hushållsbatterier som återvinns.

Alkaliska batterier består av metall och vad som kallas ”den svarta massan”. Massan består bland annat av kol och går inte att återvinna. Massan skickas i stället iväg och förvaras på ett säkert sätt.

Litiumbatterier

Litiumbatterier är mer moderna batterier och det finns två olika typer. 

Primärbatterier 

De kan inte laddas om och är de batterier som finns i t.ex. klockor. De är svåra att återvinna, främst för att de är väldigt små. Just därför fokuserar man istället på att omvandla dem till ny energi.

Litiumjonbatterier

Dessa är batterier som kan laddas om. De sitter i alla moderna enheter som laptops, mobiler och eldrivna fordon. När batterierna kommer till en återvinningscentral genomgår de en process där de bryts ner till basmaterial.

Metaller som kobolt och litium extraheras för att kunna återanvändas. Av litiumjonbatteriets material kan omkring 90% återvinnas.

Kadmiumbatterier

Bärbara kadmiumbatterier får sedan början av 2024 inte längre sättas på marknaden. Detta för att de innehåller den giftiga tungmetallen kadmium och anses vara riktiga miljöbovar. För att kunna återvinna dem på ett säkert sätt, separeras batteriets komponenter och omhändertas på säkra anläggningar.

Nickelmetallhydrid

Nickelmetallhydridbatterier är en modern variant som har kommit att ersätta kadmiumbatterier. Vi känner igen dem mest som laddningsbara AA batterier och de är upp till 90% återvinningsbara.

Dessa batterier återvinns genom att metallerna, såsom nickel och järn, extraheras och smälts ner för att användas i nya produkter.

Blybatterier

Blybatterier är vanliga i bilar och kan även finnas i vissa redskap. De kallas blybatterier för att de innehåller tungmetallen bly. Upp till 74% av materialen från dessa batterier kan återanvändas.

Blybatteriernas återvinningsprocess innebär först att syrorna i batteriet avlägsnas och neutraliseras. Blyet utvinns sedan för att kunna återanvändas i nya produkter.

Kvicksilverbatterier

Kvicksilverbatterier innehåller den giftiga tungmetallen kvicksilver och är därför särskilt farliga för miljön. Vi på Recipo separerar kvicksilverbatterier från övriga batterier tidigt i vår återvinningsprocess.

Kvicksilvret separeras från allt annat material i batteriet och sedan skickar vi det vidare för att förvaras säkert för att förhindra miljöpåverkan. Andra metaller från batteriet sorteras och återanvänds som vanligt.

Vanliga frågor

Vad gör man med gamla batterier?

Gamla batterier kan du antingen lämna in på kommunala återvinningsstationer eller hos butiker som säljer batterier. De har ett producentansvar och är skyldiga att ta emot dem. Många soprum vid lägenhetsbyggnader har även batterilådor där du kan lägga batterier.

Varför ska man inte slänga batterier?

Många batterier innehåller miljöfarliga ämnen som kan skada naturen om de skulle hamna i hushållssoporna. Det kan vara allt från kvicksilver till bly som behöver neutraliseras och förvaras på ett säkert ställe.